duminică, 24 iunie 2012

Despre cupru


  Cuprul este sential pentru buna functionare a multor enzime si pentru formarea oaselor si a celulelor sangvine. Cuprul se gaseste in ficat, vezica biliara, plamani si inima. 
  Carenta de cupru poate provoca productia insuficienta de hemoglobina, tulburari de crestere si de dezvoltare, par degradat si fertilitate scazuta.

  Acest mineral este indicat pentru prevenirea artritei, pentru infectiile in gat si bolile cardiovasculare.
  Surse alimentare naturale de cupru sunt: seminte de floarea soarelui, stafide, drojdia de bere si cereale integrale.
  Bratarile din cupru sunt un remediu traditional pentru durerile articulare, ceea ce indica faptul ca acest mineral se poate absorbi si prin piele.

Despre vanadiu


 Vanadiul are un rol important in cresterea oaselor, fertilitatea, productia de hormoni, mentinerea scazuta a nivelului de colesterol din sange si intarirea dintilor.
  Carenta de vanadiu afecteaza in special femeile, afectand capacitatea de a ramane insarcinta. Mai poate cauza o incetinire de productie a globulelor rosii, ceea ce duce la anemie si formarea de cartilaje slabe.
  Daca nu se ia sub forma naturala, acest mineral poate fi toxic. Efectele acestui fapt pot fi afectarea ficatului si insuficienta renala.
  Surse naturale de vanadiu se pot gasi in fructe de mare, ridichi, nuci si capsuni.

Despre sulf


  Sulful are o importanta foarte mare pentru dinti, oase si articulatii. El intra in constitutia unor enzime si a unor hormoni.
  Sulful este depurativ, antiinfectios, anticonstipant, reactivator al sistemului nervos si stimulent al secretiei gastrice.
  Sulful este indicat pentru afectiuni ca guta, reumatismul, hipertensiunea arteriala, diferite infectii si imbatranirea prematura.
  Sulful asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor.
  Acest mineral are un rol important in mentinerea echilibrului ph-ului, si este necesar pentru producerea de energie.
Putem gasi sulf in urmatoarele alimente: oua fierte, conopida, mazare, si varza.

Carenta de zinc



  Carenta de zinc afecteaza cresterea si dezvoltarea sexuala, reduce pofta de mancare, accelereaza ritmul de imbatranire, duce la caderea parului si deformarea unghiilor. Mai mult, lipsa de zinc poate duce si la dificultati in cicatrizarea ranilor, imbolnavirea ficatului, afectarea sistemului imunitar, scaderea productiei de spermatozoizi si dereglari ale sistemului de reproducere.

  Excesul de zinc poate duce la hipercolesterolenie si ateroscleroza. 
  Cea mai mare cantitate de zinc este depozitata in prostata, iar carenta de acet mineral poate provoca unele disfuncionalitati ale prostatei.
  Zincul poate fi gasit in stridii, ficat de vitel sau porc, nuci si seminte de dovleac.

Despre zinc


 Zincul este un mineral cu proprietati antioxdante, care are rol important in: mentinerea acuitatii vizuale, activitatea pancreasului si a organelor sexuale, grabirea vindecarii ranilor, formarea leucocitelor, activarea sistemului imunitar si favorizarea proceselor de regenerare.
  De asemenea, zincul stimuleaza activitatea mintala si ajuta la buna functionare a creierului. 
  Cantitatea de zinc necesara corpului este asimilata in proportie de pana la 35% din alimente.
  Pierderile de zinc se produc odata cu prepararea termica a alimentelor, in caz de boli ale ficatului, anemii, cancer, menstruatie si inflamari ale prostatei.

Despre fluor


 Fluorul intra in constitutia oaselor, dintilor si a tendoanelor. Acest mineral este indicat in caz de rahitism, osteoporoza, consolodarea fracturilor si cariilor dentare.
  Daca este administrat ca medicament, fluorul poate avea efecte daunatoare. Poate provoca incetinirea cresterii scheletice, calcificarea tendoanelor, afectarea rinichilor si a sistemului nervos.
  Carenta de fluor produce carii dentare, mai ales la copii. In timp ce excesul poate duce la colorarea in galben a smaltului dentar.
  Continutul de fluor al diferitelor alimente este destul de redus. Insa il putem regasi in pestii de apa dulce si apa sarata, caise, carne de vita si cartofi.

Despre crom


 Cromul are rol in combinatie cu insulina la descompunerea zaharurilor in cadrul metabolismului. Aceasta mai are proprietatea de a asigura stibilizarea diverselor tipuri de proteine acolo unde sunt necesare. Odata cu trecerea timpului, cromul este din ce in ce mai putin retinut in organism.
  Acest mineral ajuta la scaderea tensiunii arteriale si actioneaza preventiv impotriva diabetului.

  Carenta mare de cron duce in cele mai multe cazuri la diabet. Nu se cunosc efecte toxice care pot fi produse de acest mineral.
  Putem sa gasim crom in ficatul de vitel, drojdia de bere, broccoli, oua si scoici.

Despre fosfor


 Fosforul este un mineral important pentru organismul nostru, avand urmatoarele proprietati: controleaza echilibrul calciului, actioneaza favorabil cu vitamina D, ia partea la formarea oaselor si a dintilor si reglarizeaza bataile inimii.
  Fosforul este indispensabil functiilor vitale ale organismului, intervenind in procesele de producere si transfer al energiei.

  Carenta de fosfor se manifesta prin anorexie si scaderea in greutate. Intoxicatiile cu fosfor se combat prin aport sporit de potasiu si magneziu. 
  Fosforul este indicat pentru astenie, rahitism, oboseala musculara, insuficienta cardiaca si dureri articulare.
  Putem gasi acest mineral in branza, cereale integrale, muschi de vita, oua, nuci si migdale.

Siliciu


 Siliciul este un element cu rol important in dezvoltarea sistemului osos, respirator si a fibrelor elastice. El este antitoxic, esential in procesul de nutritie, autoaparare si dezintoxicare a organismului. 
  Acest mineral este indicat in caz de arterioscleroza, diferite intoxicatii, hipertensiune arteriala, rahitism, astenii, hemoragii, diabet si diferite boli de piele.
  Siliciul este unul dintre mineralele cel mai putin studiate, deci nu se stie exact cantitatea necesare pentru corp.
  Acest mineral da stralucire unghiilor, dintilor si parului. Nu trebuie sa lipseasca din alimentatia gravidelor pentru ca ajuta la formarea oaselor si a cartilajelor.
  Putem gasi siliciu in urmatoarele alimente: cereale integrale, mere, portocale, dovleac, urzici si praz.

Despre iod


 Iodul este un bun antitoxic, contribuie la buna functionare a glandei tiroide si a sistemului nervos, la procesul de crestere si in stimularea activitatii carotenului.
  Acest mineral este indicat pentru buna functionare a glandei tiroide, si in afectiuni cum ar fi imbatranirea prematura, hipertensiunea arteriala, obezitatea, diferite afectiuni pulmonare si dermatoze. Insuficienta iodului in alimentatie poate provoca probleme grave ale glandelor tiroide.
  Copii de varsta scolara sunt foarte sensibili la deficitul de iod. Nu s-au intalnit pana acum exemple de exces de iod.
  Alimentele bogate in iod sunt pestele, fructele de mare, produsele din soia, spanac, morcovi si struguri.

Cobaltul


 Desi cobaltul este putin reprezentat in organism, are o mare importanta pentru metabolism. Cobaltul este un bun factor antianemic, are proprietati vasodilatatoare, contribuie la autoapararea organismului si la procesul de crestere.

  Acest mineral este indicat in caz de palpitatii, anxietate, anemii, artrita si afectiuni gastrice.
  Necesarul de cobalt al organismului este redus, si excesul este foarte rar intalnit.
  Cobaltul se regaseste in urmatoarele alimente: caise, visine, ciuperci, mere, rosii, varza si spanac.

Despre molibden


  Molibdenul este un co-factor al unor enzime cu rol important biologic. Necesarul zilnic din acest mineral este de 150 mg pentru un adult, doza fiind satisfacuta de obicei din alimentatia de zi cu zi.
  Molibdenul face parte din structura unor enzime care intervin in degradarea acizilor nucleici uzati, in mobiliarea fierului aflat in rezervele hepatice, in arderea grasimilor sanguine, in formarea hemoglobinei si in procesul de crestere.
  Pana in momentul de fata nu se cunosc carentele de molibden, insa excesul de acest mineral poate provoca anemie, diaree si scaderea ritmului de crestere la copii.
  Molibdenul poate fi gasit in coacazele negre, mazare si fasole. 

vineri, 22 iunie 2012

Despre clor


 Clorul reprezinta aproximativ 0,5% din greutatea corpului si are urmatoarele proprietati:
- contribuie la formarea oaselor si a dintilor
- contribuie la formarea acidului clorhidric care este important in procesul de digestie
- ajuta la scaderea glicemiei si a nivelului colesterolului
- intervine in buna desfasurare a activitatilor fizice

  Acest mineral este indicat pentru oboseala fizica, anemie, in reglarea tranzitului intestinal si stimularea digestiei. 
  La fel ca si sodiul clorul este adus in organism de catre sarea de bucatarie, sub forma de clorura de sodiu. Excesul favorizeaza cresterea tensiunii arteriale.

Despre seleniu


  Seleniul este un microelement antioxidant, si se presupune a fi se anticancerigen. Seleniul contribuie la realizarea respiratie celulare si la protejarea hemoglobinei celulelor rosii.  Acest mineral contribuie si la mentinerea elasticitatii tesuturilor si atenueaza simptomele specifice menopauzei.
  Necesarul de seleniu din organism este asigurat din ratia obisnuita de alimente, fara a se cunoaste cazuri de carenta. Insa, excesul de seleniu poate duce in cazuri rare la orbire sau la tulburari respiratorii.
  Acest mineral se poate regasi in germeni de bob, ceapa, taratele de grau si carnea de peste.
 

Pierderile de sodiu


 Marile pierderi de sodiu au loc prin transpiratie. Insuficienta sodiului din organism poate duce la scaderea tensiunii arteriale si la deshidratare. 
  Principalul furnizor de sodiu pentru organism este sarea de bucatarie. Organismul nostru mai absoarbe sodiu si de la alimentele sarate.
  Insa valorosul sodiu natural se gaseste in alimentele de origine vegetala cum ar fi ridichea, sfecla rosie, dovlecelul; dar si in produse de origine animala: ouala si ficatul de vita.
  Dintre fructe, cel mai mult sodiu il contin castanele comestibile.

Despre sodiu


 Sodiul este un microelement care are proprietatea de a mentine constant echilibrul apei la nivelul exterior al celulelor. In organism, sodiul intervine si in mentinerea echilibrului acido-bazic, favorizand excitabilitatea musculara. Sodiul previne insolatiile si contribuie la buna functionare a sistemului nervos.
  Nivelul sodiului din organism este reglat de rinichi, care cresc sau scad excretia dupa cantitatea ingerata.

  Din pacate, mai ales la noi in tara consumul de sodiu (din sare) este prea mare. Dupa consumarea unor alimente foarte sarate, organismul retine o cantitate mai mare de sodiu decat in mod obisnuit. O cantitate mai mare de sodiu in organism inseamna o cantitate mai mica de potasiu in organism.

Deficitul de potasiu


 Carenta de potasiu este deseori periculoasa. Poate produce hipoglicemie, degenerarea muschiului inimii si poate influenta in mod negativ cresterea muschilor scheletici.
  Potasiul este indicat in oboseala musculara, reumatism cronic, diferite boli pulmonare, hipertensiune arteriala, imbatranire prematura si diabet usor.
  Prezenta simultana a apei si a potasiului in legume si fructe le confera o actiune diuretica.
  Dintre dusmanii potasiului fac parte alcoolul, cafeaua si fumatul.
  Putem gasi potasiu in banane, cartofi, salata verde, avocado si mazare.

Despre potasiu


 Prezenta in organism a potasiului evidentiaza numeroasele proprietati ale acestui element mineral, dintre care amintim:

- sporeste diureza si procesul de eliminare a sodiului
- intervine in procesele de permeabilitate in metabolismul hidratilor de carbon
- este tonic cardiac
- stimuleaza miscarile intestinale
- contribuie la buna functionare a suprarenalelor, la eliminarea reziduurilor toxice si la asigurarea echilibrului apei in organism


  Important pentru organism este si raportul, care este recomandat sa fie de 2/1 dintre potasiu si sodiu, raport care ar trebui sa se mentina constant. Cresterea valorii lui poate duce la spasmofilie si tetanie. 
  Atat surplusul cat si deficitul de potasiu pot produce perturbari in buna functionare a inimii. Surplusul fiind eliminat de cele mai multe ori prin rinichi. 

Mangan


 Manganul este foarte important pentru organismul nostru, pentru ca: regleaza metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor, favorizeaza functiile hepatice si renale, accelereaza arderile si activeaza un numar mare de enzime.

  Carenta de mangan se manifesta prin anemii, sterilitate si zgomote in urechi sau chiar surditate.
  Manganul este indicat in reglarea tensiunii arteriale, astm, migrene, oboseala si nervozitate.
  Putem sa gasim mangan in urmatoarele alimente: cafea, nuci, sucul de ananas fara zahar, broccoli si fasolea.

Despre magneziu


 Magneziul este un mineral care actioneaza ca un factor de crestere. Este un tonic general, regenerator, antidepresiv, tranchilizant si antiseptic intern si extern.
  Acest mineral are urmatoarele proprietati:

- are rol in formarea dintilor si a oaselor
- regleaza echilibrul calcic
- mentine starea de sanatata a dintilor
- activeaza sistemul neuromuscular
- regleaza temperatura corpului
- preintimpina atacurile de cord
- intarzie imbatranirea

    Carenta de magneziu poate provoca spasmofilie, dureri de cap, ameteli, reactii alergice, stari depresive, probleme cu unghiile si colici abdominali.
  Alimentele in care putem gasi magneziul sunt: spanacul, varza, migdalele, soia si arahidele.

Despre fier


 Fierul este un factor important antianemic, constituent principal al hemoglobinei din sange si al unor enzime, fiind indispensabil in transportul oxigenului in organism si in respiratia celulara.
  Asimilarea fierului este legata de prezenta cuprului, manganului si a vitaminei C.
  Fierul obtinut din alimentele consumate este absorbit intr-un organism sanatos numai intr-o proportie de 8-10%. Un randament de absorbtie mai bun se obtine in cazul preparatelor din carne, care poate sa ajunga pana la 30%.

  Carenta de fier produce anemii si stomatite. Pe de alta parte, excesul de fier contribuie la scaderea nivelului de cupru din organism.
 Alimente bogate in fier sunt: spanacul, ficatul de pui, galbenusul de ou, nucile si mazarea.

Asimilarea calciului


  Asimilarea calciului este favorizata de prezenta fosforului, magneziului si a cuprului, dar si de vitaminele A, C si D si de razele solare. Vitamina D este absolut necesara pentru efectuarea transportului calciului prin mucoasa intestinala. Absorbtia totala a calciului nu se poate realiza decat prin prezenta a unui cantitati suficiente de vitamina D.
  Ratiile bogate in proteine sporesc de asemenea asimilarea calciului. Insa, excesul de grasimi reduc absorbtia acestuia si maresc gradul de absorbie al fosforului, fiind dereglat in acest fel raportul optim potrivit. 
  Calciul este indicat in caz de oboseala, astenie, nervozitate, rarefierea structurii osoase, spasmofilie si tulburari de menopauza. 
  Alimentele bogate in calciu sunt: legumele verzi (spanacul si varza creata), somonul, smochinele, laptele de soia si migdalele.

Despre calciu


 Calciul constituie componenta principala a scheletului, a dintilor, tendoanelor si nucleelor celulare.
  Calciul este indispensabil in urmatoarele functii:


- procesul de coagulare sanguina
- buna functionare a sistemului nervos
- activizarea unor procese metabolice
- utilizarea eficienta a fierului si a vitaminei B12
- stimularea secretiei gastrice si a ritmului cardiac
- ameliorarea capacitatii antimicrobiene a globulelor albe

Calciul este un element absolut necesat organismului uman, mai ales in primii ani de viata cand are loc formarea tesuturilor osoase.
Insuficienta de calciu poate sa provoace carii dentare, insomnii, tetanii musculare si tendinta de fracturi.

Surse naturale


 O alimentatie echilibrata ar trebui sa furnizeze toate mineralele necesare organismului. Asocierea in cadrul aceleiasi mese a diferitelor ingrediente are un rol important in asimilarea mineralelor.

  De exemplu, vitamina C mareste rata de absorbtie a fierului. De aici apare si nevoie de chelatizare a suplimentelor nutritive cu minerale. Chelatizarea este procesul prin care substantele minerale sunt transformate intr-o forma mai usor asimilabila.
  Din pacate, modificarea genetica a fructelor si legumelor precum si a alimentelor moderne rafinate, pierd in urma prelucrarii foarte mult din continutul lor de minerale. Urmarile unei hraniri cu astfel de elemente pot aduce dereglari ale sanatatii.

Despre minerale


 Organismul uman contine aproape 25 de minerale esentiale, unele in doze mai mare, altele in doze mai mici, dar toate sunt eentiale pentru o functionare sanatoasa a organismului nostru.

  Doua minerale se gasesc in cantitati relativ mari in organismul nostru: calciul, care reprezinta 2% din greutatea corpului si fosforul care este 1,5 % din greutate. Ambele sunt prezente in dinti si in oase.
  Pentru o buna functionare a organismului sunt necesare 18 minerale. Insa, oamenii de stiinta au scazut numar lor la 7, acestea fiind considerate de neinlocuit si vitale: calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, selen si zinc. 
  Alte elemente recomandate sunt cromul, manganul, sulful, siliciul si borul.